Din ce în ce mai mult observ că ne confruntăm în zona relațională cu disconfortul creat în urma neintegrării sociale, individul se simte exclus și vedeaceastă abordare ca și cum ceva este în neregulă cu el, internalizează emoții, înurma cărora alege să se retragă, credința centrală pleacă de la ,,lumea este un loc periculos”.
Unele din motivele pentru care un individ ar putea fi exclus de la un grup sunt conflictele interpersonale, diferențele de opinii, neînțelegeri, comportamentulinadecvat sau nerespectarea regulilor grupului, dar și discriminarea sau excludereaintenționată din partea altor membri.
Este important să se încerce rezolvarea oricărui conflict într-un mod constructivprin comunicare asertivă și să se promoveze un mediu pozitiv și incluziv.
Mai sunt situații când individul poate fi exclus din grup din cauza geloziei sauinvidiei altor membri, din lipsa de comunicare sau neînțelegere reciprocă, dar și pe motiv de prejudecăți.
Este important să se încurajeze deschiderea, empatia și respectul în cadrul grupuluipentru a evita excluderea și pentru a promova o atmosferă de colaborare șisusținere reciprocă.
Individul exclus din grup poate experimenta diferite emotii cum ar fi tristețea,singurătatea, frustrarea, furia sau chiar anxietatea, sentimentul de respingere poateafecta stima de sine, care să conducă la neîncredere în sine, în propriile abilitați șivaloare, poate genera sentimente de izolare, contribuind astfel la deteriorarea stăriiemoționale.
Pentru a face fată sentimentului de respingere din partea grupului este important ca să își recunoască și să își valideze emoțiile, să își exprime nevoile, să caute sprijindin partea persoanelor de încredere sau a specialiștilor din domeniul sănătățiimintale.
Ca să clarifice eventualele neînțelegeri sau conflicte, individul ar trebui să acordetimp pentru a se vindeca și a-și reconstrui încrederea în sine, căutând activități șirelații care îi aduc bucurie și împlinire.
Metodele care se aplică în situații de integrare în grup pot fi deschiderea șicomunicarea, ce are la bază implicarea în conversații și activități de grup, exprimarea propriilor opinii, dar și a asculta și înțelege punctele de vedere ale celorlalți membri.
Când ești atent la nevoile și interesele celorlalți membri din grup și oferi sprijin șisuport înseamnă că iți arăți interesul tău și ești mai ușor acceptat.
Fii atent că un grup are propriile sale reguli și valori, prin urmare este nevoie să teasiguri că te implici în mod pozitiv în activitățile specifice precum și la deciziilegrupului.
Prin comunicare deschisă, autenticitate și sinceritate ai toate șansele să fii inclus înviața grupului și să-ți găsești locul unde să te simți integrat și acceptat.
Ce să faci ca să reușești să alegi un mediu potrivit pentru tine, este important să ițiclarifici propriile valori și principii ca să faci o alegere conștientă.
Reflectă asupra a ceea ce este important pentru tine, care sunt principiile și valoriledupă care te ghidezi și care te definesc ca persoană, apoi explorează diferite mediiși grupuri și vezi dacă ideile pe care ei le promovează corespund cu ale tale.
Este nevoie să observi modul în care membrii grupului interacționează, care estedinamica, cum se comportă și dacă ți se potrivește este un semn că mediulrespectiv ar putea fi bun pentru tine.
Dincolo de toate acestea este necesar a-ți asculta intuiția, dacă te simți confortabilși acceptat, este posibil să fi găsit locul potrivit pentru tine, acest lucru contribuiela o mai mare armonie și satisfacție în relațiile interpersonale și în activitățile pe care le desfășori.
Iți mulțumesc ca ma urmărești!
0 comentarii